Medve (Pop-) Történelem

3 dolog, amiről mindenképp tudnod kell

Kitörve szubkultúrájuk underground buborékából, a macik immár a kultúra fősodrában is megjelennek, közvetlenül vagy közvetve befolyásolva mind a meleg, mind a hetero nézőpontú világot.

A metroszexuálisok rövid tündöklése mellett az elmúlt tiz év domináns fériideálja az (izmos-)medve/favágó hibrid volt, és nem úgy tűnik, hogy ez a közeljövőben megváltozna.

Mindig lenyűgöz, hogy mennyi szakállas, nagydarab vagy pocakos embert látok hirdetésekben flannel ingben, vagy más, favágó-jellegű, “férfias” munkára utaló öltözékben. Sörmárkák, szolgáltatók, vagy biztosítók, egyre megy: a medve kultúra vizuális kódjai tagadhatatlanul jelen vannak a média világában, hisz eleve a valóságban gyökereznek az alapjaik.

Kevés szabadidőmben szívesen játszom medve vadászatot a családi TV előtt. Meglepő, mennyire jelen van a meleg medvék ikonográfiája és képi világa.

Ahányszor csak ezeket a reklámokat látom, legszivesebben rákiáltanék a TV-re: “Ezt nekünk köszönhetitek! A szakállaitok, a flannel ingjeitek, pocakotok, csizmáitok és farmereitek, a mellszőrzetetek!”

A Tallinn Bearty találkozó előtt szeretném egy kicsit megcsiklandozni a képzeletetek (és persze a szakállatok) – lehetsz bocs vagy ezüstbundájú, ime 3 popkultúra-különlegesség a medvetörténelemből, amiről nem árt, ha tudsz.

1. A medveség “feltalálása”

A meleg kultúrtörténészek még mindig nem teljesen biztosak benne, pontosan mikor és hogyan jelentek meg és ágyazódtak be (vizuálisan) a medvék a köztudatba. Ami még problémásabbnak tűnik, az a kérdés, hogy vajon ki és mikor használta először a “medve” szót meleg férfiak egy csoportjának leírására.

Vitatható, de a medvék “feltalálását” általában George Mazzei-nek, az The Advocate magazin újságírójának tulajdonitják. A magazin 1979 július 26-i számában Mazzei játékos formában próbálja a meleg férfiakat és leszbikus nőket állatok formájában bekategorizálni, egy “Ki-kicsoda az állatkertben” jellegű cikkben, kiemelve a csoportok jellegzetességeit, mint étrend, lakhely, háziasság. A csoportok között – Gerard Donelan illusztrátor képeivel megtámogatva – természetesen ott voltak a medvék is.

Hogy Mazzei volt-e az első, aki a medvéket medvéknek nevezte, vitatott. Jellemzései viszont megállnak: a medvék játékosak, nagyon tudnak szeretni, és hűségesek. Ja, és a bútorra vedlenek.

2. Medvék a kifutón

Négy szó – flannel, divat, szőrzet és medvék – elég ahhoz, hogy automatikusan a híres medve divattervező párra, Jeffrey Costello-ra és Robert Tagliapietra-ra gondoljunk. Bár a páros kifogástalan stilusa, és a kockás szövethez kapcsolódó (finoman szólva) rajongásuk ráerősített a medvék megjelenési identitására, és bőven túlnőtt a medvebarlangok körén, azért van a divattörténelemnek egy másik epizódja is, ami a medvék jelenlétéről árulkodik.

2010-ben a divatvilág legikonikusabb hatosa, az Antwerp Six egyik tagja a teljes kollekcióját és annak bemutatóját a medvék és megjelenésük köré épitette fel – Walter Van Beirendonck-ról van szó.

A Wonder(fur) cimen futó 2010 tavasz/nyári kollekciót szakállas és pocakos férfiak keltették életre a kifutón, pasztel és fluoreszkáló, illetve kényelmesen bő, a szokatlan modelltestekre tökéletesen illeszkedő ruhákkal.

A show tetőpontján a hosszú zoknikat és vastag jockstrap-eket viselő medvék tökéletesen közvetitették a maciviselet legfontosabb elemét: a Sir szőrét. (ford: bocs, itt egy szójáték volt)

3. A medve zászló

Ahogy egyre több (szinte végtelen) medvével találkozom, mindig meglepődöm kicsit, hogy bár sokan használják profiljukon, honlapjukon, mégis milyen kevesen ismerik a medve zászló eredetét. A mini történelem-lecke lezárásaként ime egy kis gyorstalpaló a lobogóról.

A zászlót 1995-ben készitette Craig Byrnes pszichológia hallgató, aki a medvék témájából irta épp diplomamunkáját. Paul Witzkoske segítségével, akit Byrnes kért fel különböző prototipusok papirra vetésére, a páros elkészitette a zászló ma is hasznát formáját: vizszintes sávok egy tappancs-nyommal a bal felső sarokban, a sávok szinei pedig a medveszőr különböző árnyalatait reprezentálják.

A cikk Stefan Žarić irásának forditása (M. Balázs, Mr. Bear Hungary 2019), nagy köszönet érte! Az eredeti, képekkel és hivatkozásokkal ellátott cikk: www.bearty.info

WOOFdate

WOOFSKN | Maci Viselet

Medve ruházat, macis cuccok! Egyedi, máshol nem kapható macis pólók, trikók, pulóverek, uszónadrágok és sapkák. Divatos kiegészítők maciktól maciknak kizárólag a woofskn.com oldalon.

Legyél az első aki hozzászól

Vélemény, hozzászólás?