Macikúra, avagy hogyan őrizzük meg egészségünk

Minket, mackókat gyakorta ér vékonyka barátainktól sérelem, hogy kövérek, zsírosak, egészségtelenek vagyunk, csupán azért, mert van pár kiló esztétikus súlyfelesleg mackótestünkön. Sztereotip dolog, hogy a súlyfelesleg együtt jár egészségügyi problémákkal. Pedig nem kell mindenképp vékonynak lenni ahhoz, hogy egészségesek legyünk.

Az általánosan elfogadott vélemény ezzel szemben az, hogy ha a testmagasságunk utolsó két számjegyénél több a testsúlyunk, akkor már nem vagyunk jó úton és valószínűleg egészségtelenül is élünk. Ezt csak az okosak egy része állítja, ugyanis a hozzáértők másik fele vallja, hogy némi elraktározott zsír igenis hasznos és szükséges. Szervezetünk nagy ingadozásokra lett „kifejlesztve”. Mindenféle szélsőséggel el kell bírnia és az ehhez szükséges energiát bizony a zsírban tudja elraktározni. Fagy, szél, hőség és napi 5-6 öröm az ágyban párunkkal… sok energiát igényel. Viszont figyelni kell a zsírréteg (maciréteg) méretére és egyensúlyban tartására.

Nézzük, hogy milyen módon őrizhetjük meg vitalitásunk úgy, hogy szép mackótestünk megmaradjon és még lemondanunk sem kelljen semmi finomságról, somlóiról, pörköltről, sem a tisztás ételekről.

Kezdjük azzal, hogy az egészséges táplálkozás nem egyenlő a diétával és semmiképpen sem mehet a gasztronómiai élvezetek rovására. Ehetjük a megszokott finomságainkat, csupán figyelnünk kell arra, hogy étrendünk változatos és mérsékletes legyen. Mindenből egy picit. Például, ha egy fűszeres ételt készülünk beburkolni, akkor előtte mindenképp együnk egy salátát, mert a zöldségekben levő rostok elősegítik a nehéz ételek folyamatos lebontását, és így nem bombázzuk közvetlen a macipocinkat csúnya méreganyagokkal, sok fűszerrel. Saláta alatt nem kell egyből füvekre gondolni, hiszen sok húsos, töményebb, ehetőbb saláta is létezik (Cézár, Orosz hússaláta stb.).

Nagyon fontos még az ételhez fogyasztott ital is, mely szintén jótékony hatású lehet az emésztésre. Egy finom vörösbor még úgysem ártott meg senkinek és számos jótékony hatása bizonyított és ismert. Ha inkább a sört részesítjük előnyben, akkor figyeljünk arra is, hogy étvágyfokozó hatású és lehet, hogy több étel, s ezáltal kalória jut szervezetünkbe, mely már vezethet hízáshoz, illetve növelheti a koleszterinszintet. Viszont a rák kialakulásának veszélyét is csökkenti a világos, pilseni sör. Napi ajánlott mennyiség férfiak esetében 2 korsó, de mi mackók szeretjük, ezért azt hiszem hetente egyszer megengedett a nagyobb mennyiség. Igyunk még pár üveggel, korsóval, dobozzal és mondjuk azt, hogy a rák ellen védekezünk (hehe).

Akik pedig ódzkodnak az alkoholtól, azok igyanak ásványvizet, gyümölcslevet, illetve kis mennyiségben a kóla sem ártalmas, így akár azt (ha napi egy hordót megiszunk, akkor aztán lesz nemulass). A hangsúly a folyadékon van persze.

A fogyókúra-mentes és egészséges életmód kialakításának a kulcsa az, hogy csak annyi energiát vegyünk magunkhoz, amennyit egy nap fel is használunk. Ha többlet keletkezik az bizony le is rakódik és egyenes út a hízáshoz. De nézzünk egy példát: egy 180 centi magas, 90 kilós, 30 év körüli férfi (kismaci) testsúlyának megőrzéséhez napi 2743 kcal kalóriát kell magába tömnie, ha mérsékelten – heti 1-2 órát – sportol. Ha viszont fogyni szeretne, akkor már csak 2200 kcal a napi szükség, testsúly növekedéséhez pedig bizony kell kb. 3300 kcal.

Összegezve tehát azt mondhatjuk, hogy mackósan is lehet valaki egészséges, fitt és marha szexi. Ehhez nem kell lemondani, csak betartani az alapvető ajánlásokat, napi 3 főétkezéssel, amit egészítsük ki tízóraival, uzsonnával (ilyenkor csak könnyedebb dolgokat együnk) és fogyasszunk zöldséget, húst, tejterméket vegyesen, de ne fosszuk meg szervezetünk az élvezetektől, valamint mozogjunk annyit és úgy, hogy a bevitt tápérték egyenlő legyen az elhasználttal. Nem kell azért rögtön fitness-bérletért szaladni. Napi 4 km séta felér 1 km kocogással, ami nagyon kényelmes és tartalmas is lehet, ha visszük az mp3 lejátszónkat, vagy párunkat, kutyusunkat, esetleg valakit, akit kedvelünk (szomszéd, boltos néni, szexi kalauz)… Ha utálatos embert viszünk, nem lesz kellemes a séta. De ez ugyebár mindenkinek evidens. Érezzük magunk jól és kellemesen.

Aki pedig picit csökkenteni szeretne maci-pocijának méretéből – mert már nem látja lógni a himbilimbit – az mozogjon többet, és ne várjon csodát a különböző varázsszerektől. Egy szobabicikli otthonra nem rombolja le a költségvetést. A vékony nyunyókák pedig maradhatnak a zabnál és a sok répánál (sima, földben termőre gondolok), mi akkor is szebbek vagyunk!

WOOFdate

WOOFSKN | Maci Viselet

Medve ruházat, macis cuccok! Egyedi, máshol nem kapható macis pólók, trikók, pulóverek, uszónadrágok és sapkák. Divatos kiegészítők maciktól maciknak kizárólag a woofskn.com oldalon.

2 hozzászólás

  1. Szasztók nagyon igazat irtok, bizony elég sok sérelem ért már engemet is pedig sokat dolgoztam hogy ne legyek macis de még is az vagyok, és még ráadásul a koromat is meg szólják mivel 50-vagyok azt mondják öreg ember, hát igy jártam. Totóka

  2. Ez nagyon jó most már tudom hogyan tartsam karban az én kedvesemet ne hogy leadjon pár kilót és hogy én hogyan tudnám kicsit feljebb tornászni magamat a súly rang létrán, nagyon jó lenne ha lenne módjuk recept megosztó igazi maci diéta “mit ne együnk rovatunk” hogy kerek maradj.
    Ez finom……

Vélemény, hozzászólás?