Zenne (Ahmet Yildiz története)

A törökországi mozikban már vetítik a Férfi hastáncos (Zenne) című török melegfilmet, amely meglepetésre öt díjat hozott el októberben a legrangosabb törökországi filmes rendezvényről, az antalyai Arany Narancs nemzetközi filmfesztiválról. A cselekmény a homoszexualitása nyílt vállalása miatt 2008-ban a saját apja által “becsületből” meggyilkolt Ahmet Yildiz fiatal meleg maci történetén alapul, de bőven foglalkozik azzal is, milyen megaláztatásokat kell elszenvedniük Törökországban a katonai szolgálatot elkerülni akaró melegeknek.

A Zenne (Férfi hastáncos) című filmet a 26 évesen megölt fizika szakos hallgató két volt barátja, Mehmet Binay és Caner Alper forgatta. Három éven át dolgoztak a filmen, az állami támogatást megtagadták tőlük, de szerte a világból találtak szponzorokat, akik belátták, mennyire fontos emléket állítani az első ismertté vált törökországi “becsületbeli meleggyilkosság” áldozatának, felhívni a figyelet a muzulmán országban máig létező borzasztó jelenségre, és általában az intoleranciára. Az alkotók remélik, hogy filmjükkel sikerül vitát gerjeszteniük Törökországban az előítéletből fakadó gyűlöletbűncselekményekről.

Az embereknek tolerálniuk kell egymást. Meg kell érteniük, hogy különböző identitások élhetnek egymás mellett anélkül, hogy zavarnák egymást – mondta Binay a CNN hírtévének.

A törökországi homofóbia mártírjává vált Ahmet Yildiznek azért kellett meghalnia, mert családja követelése ellenére nem volt hajlandó titkolódzva, rejtőzködve leélni az életét, hanem nyíltan vállalta identitását és egy érettebb férfihoz, egy másik mackóhoz fűződő viszonyát. Családja önmaga megtagadására akarta rábírni, arra, hogy “gyógyíttassa ki” magát a homoszexualitásból, de Ahmet nem volt hajlandó a boldogtalanságot választani. Röviddel a megölése előtt többször is halálos fenyegetést kapott, amelyet egy este, miközben fagyiért szaladt le az utcára, valaki valóra is váltott. Több mint három évvel a kegyetlen gyilkosság után a tettes – az édesapa – még mindig szökésben van.

A rendezők, akiknek ez az első filmje, maguk is macis melegek, 14 éve alkotnak egy párt, és személyesen ismerték Ahmet Yildizt. Családjaik megpróbálták lebeszélni őket a filmmel való előbújásról, féltve a karrierjüket, de végül ötöt hoztak el a “török Oscarnak” számító Altin Portakal (Arany Narancs)-díjból – köztük a legjobb első filmnek járót – az első filmfesztiválról, amelyen bemutatkoztak. Az alkotókat már az is meglepte, hogy egyáltalán engedték indulni a filmet a fesztiválon. (A novemberi Malatyai Nemzetközi Filmfesztiválon már megtagadták tőle a részvételt bürokratikus kifogásokkal.)

A kritikusok által is dicsért produkció Ahmet Yildiz tragédiáján kívül részletekbe menően foglalkozik azzal, hogy milyen megalázó procedúrákon kell végigmenniük azoknak a fiatal meleg férfiaknak, akik a katonai szolgálat elkerülése céljából bizonyítani kénytelenek homoszexualitásukat. A filmben katonaorvosok megalázó végbélnyílás-vizsgálatokat végeznek, miközben sértegetik a fiúkat, és megalázó “bizonyítékokat” kérnek tőlük: olyan fotókat vagy videókat kell bemutatniuk, amelyek passzív szerepben mutatják őket homoszexuális nemi aktusban.

A fényképen vagy a videón jól láthatónak kell lennie az alakodnak és az arcodnak. Az arcod jól azonosítható kell legyen, és egy másik férfi kell hogy meghágjon hátulról.

Mondta a CNN-nek Kursad Kahramanoglu, aki nemzetközi jogot és szexualitást tanít az isztambuli Bilgi Egyetemen. A török hadügyminisztérium tagadja, hogy központi előírás lenne a passzív homoszexualitást bizonyító fotók vagy videók bemutatása, de nem zárja ki, hogy ilyen történetek megeshettek. A minisztérium hivatalos álláspontja szerint orvosi szakvélemények alapján döntenek a felmentési kérelmekről.

A cselekmény két fő szála három, egymástól nagyon különböző meleg férfi – Ahmet, a konzervatív kelet-törökországi családból származó szupermaszkulin fiatal “maci”, Daniel, a sebesült német fotóriporter, haditudósító és Can (Dzsan), a családja által szeretett, támogatott és védelmezett, bevallottan meleg feminin hastáncos – barátsága köré fonódik. Daniel – miután megtudja, hogy a családja megfigyelteti Ahmetet egy magándetektívvel, aki megzsarolja őt – rábeszéli a fiút, hogy menjen vele Németországba. Csakhogy ehhez útlevél kell, amelyet sorozás előtt álló férfiak nem kaphatnak meg. Ahmet elmegy, hogy homoszexualitása miatt felmentést kapjon a katonai szolgálat alól…

WOOFdate

Társkereső meleg maciknak és kedvelőiknek

Böngéssz több ezer meleg magyar maci és medvebocs között. Események, bulik és új barátok várnak téged Magyarország legnagyobb meleg macis társkeresőjén. Csatlakozz hozzánk a woofdate.hu oldalon!

Legyél az első aki hozzászól

Vélemény, hozzászólás?