BearCity 2

Szeptemberben megérkezik Európába is az elmúlt évek legsikeresebb macis mozijának a BearCity-nek (Mackóvárosnak) a folytatása, a BearCity 2. Ebből az alkalomból kérdeztük Jim Landé-t, a film egyik producerét.

Miért éppen Budapesten lesz az Európai Premier?

Nos, tulajdonképpen az európai premier szeptember 14-19 között zajlott Oslóban. Budapesten a kontinentális premiert tartjuk.

Hogy miért választottuk Budapestet a kontinentális bemutató helyszínéül?

Ismertünk néhány macit Magyarországon, akik látták az előző filmet, a BearCity-t. Nyár elején a Budapest Bears megkeresett minket a Facebook-on, és megtudtuk, hogy a budapesti maci közösség egyre számottevőbbé válik. Persze, mint filmkészítők tudtuk, hogy a magyar filmszakmának milyen komoly történelme van (utalva itt Szabóra, Zukorra – a Paramount Pictures alapítójára, Tarr-ra, Jancsóra, Kordára, és Fox-ra stb.). Izgalmasnak tűnt egy független amerikai filmet Budapesten bemutatni. Egyik producerünk tavaly szilveszterkor meglátogatta Budapestet, és imádta a várost magát. Így eldöntötte, hogy támogatja a budapesti macikat, mert látta, hogyan fejlődik az összetartozás, a meleg tudatosság és elismertség Magyarországon, illetve hogy hogyan válik Közép-Európa a világ meleg maci közösségének a részévé. Szóval könnyű volt igent mondani a Budapest Bearsfelkérésének.

A BearCity első része sajnos nem került forgalmazásra Magyarországon. Ennek mi volt az oka?

Amikor kiadtuk az első filmet 2010 nyarán, akkor be akartuk azt mutatni az egész világon. Na persze a korlátaink közel azok voltak, amik az alacsony költségvetésű független filmkészítőknek általában: nem voltunk elég ismertek annak ellenére sem, hogy megjelentünk több tucat filmfesztiválon, és forgalmazási szerződéseket is csak pár országban tudtunk kötni. A filmforgalmazás az úgy néz ki, hogy a forgalmazó – akinek fizetni kell külföldi filmek esetén a feliratozásért és a szinkronért – elég nagy kockázatot vállal azáltal, hogy a piac képes-e kitermelni a költségeit. A maci piac – még azokban az országokban is, ahol a maci közösség igen nagy, mint USA, Spanyolország, Németország, és még pár másik ország – nem elég nagy ahhoz, hogy ott számottevő profitot lehessen termelni. De most, így 2 évvel később, a közösségi oldalak és a globalizáció megváltoztatott mindent. Mi minden áron ki akartuk adni a filmet magyarul is, és ebben a budapesti macik partnereink voltak; keményen megdolgoztak a magyar felirattal, amiért köszönet nekik és a magyar meleg és leszbikus közönségnek.

Vannak akik még nem látták a film első részét. Számukra is érthető lesz a BearCity 2?

Igen, teljesen érthető és élvezhető a film az előzmények ismerete nélkül is. A sztori könnyen követhető, mert azt a való világból vettük, jó pár dologgal tud azonosulni a néző. A film olyan egyetemes dolgokról szól, mint a szerelem és a házasság, ilyenek… Ez egy jó mozi arra, hogy magaddal hozd a barátodat is. Talán nem tudod, de a nőket, akik macikkal cimborálnak, azokat „Goldilocks”-nak (Aranyhaj, Fürtöcske) hívják a maci barátaik Amerikában. Ez egy mesefilm Goldilocks and the Three Bears címmel. Reméljük, a magyar macik is magukkal viszik az ő Goldilocks-jukat is a moziba. Vannak benne szexis jelenetek, de semmi obszcén. És persze csajok, mert ők akárcsak a filmünk, annyira romantikusak és viccesek.

Hol és meddig láthatjuk a filmet Budapesten?

Budapesti barátaink a Vörösmarty moziban mutatják be szeptember 23.-án a Budapest Bear Weekend alatt. Info: budapestbears.hu

Várható hogy a BearCity filmek elérhetőek lesznek Magyarországon?

Igen, kiadjuk DVD-n is többnyelvű felirattal. És most, hogy a Budapesten van a film bemutatója, dolgozunk azon, hogy a film letölthető legyen a magyar felirattal is, így elérhetővé váljon a magyar melegek számára is. Reméljük novemberre, de legkésőbb kora decemberre készen leszünk.

Mik az alkotók céljai a filmmel?

Rendezőnk, a New-York-i maci Doug Langway be akarta mutatni a maci közösség szórakoztató világát. A történet Doug valós barátainak a története.

A BearCity előtt csupán egy jelentősebb mozifilm foglalkozott a meleg macikkal; ez volt a spanyol Cachorro (Bear Cub), egy film, amit nagyon szerettünk. A BearCity 2-t Provincetown-ban, Massachusettsben forgattuk, amely egy művésztelep és egyben egy fontos meleg üdülőhely, melyet közel nyolcezer meleg maci látogat évente a Provincetown Bear Week alkalmával. Azt hiszem, miután megnézték a filmet, a meleg srácok és lányok Magyarországról és szerte a világból meg akarják látogatni Provincetown-t, mert annyira laza, romantikus, szexi és egyáltalán egy érdekes hely. Doug úgy hívta a filmet, hogy ez az ő „szerelmes levele Provincetown-nak, a Ptown Bears-nek”.

A filmet keressétek a Budapest Bears Weekend-en és decembertől DVD-n, valamit a BearCity weboldalán letölthető formában!

WOOFdate

WOOFSKN | Maci Viselet

Medve ruházat, macis cuccok! Egyedi, máshol nem kapható macis pólók, trikók, pulóverek, uszónadrágok és sapkák. Divatos kiegészítők maciktól maciknak kizárólag a woofskn.com oldalon.

Legyél az első aki hozzászól

Vélemény, hozzászólás?