TOM a Film

TOM a Film – Touko Laaksonen történetét meséli el. Finnország leghiresebb meleg művészéjét, akinek hazájában titkolnia kellett szexualitását, és aki az egyik legismertebb finn származású, nemzetközi hírnevű művésszé vált Tom of Finland néven. Az életéről szóló független filmet 2014 nyarán kezdik forgatni Finnországban, és 2015-ben mutatják be világzerte.

Tom of Finland

1920 május 8. napán Turku városban született Touko Laaksonen, a ma „Tom of Finland” néven ismert művész. Az ő nevéhez kapcsolódnak a 70-es évektől kezdődően népszerűvé váló homoerotikus rajzok, melyek azóta is számos melegbár elengedhetetlen díszítőelemei, és sok férfi fantáziáját megmozgató képregények főhősei.

1939-ben kezdett reklám szakon egy Helszinkiben lévő művészeti iskolában. A második világháború megszakította tanulmányait, és ekkor kezdett érdeklődni az egyenruhás férfiak iránt. Rajzait kezdetben a hadsereg katonái ihlették, igazi hírnévre azonban 1956-ban tett szert, amikor is egy amerikai – melegek által közkedvelt – testépítő magazin (Physique Pictorial) címlapján jelent meg adoniszi favágót ábrázoló rajza – a képet egy barátja küldte el a magazinnak titokban. Touko Laaksonen ekkor kapta akaratán kívül a Tom of Finland művésznevet.

A sikert követően Tom az Egyesült Államok beli Kaliforniába költözött, és ekkortól kizárólag erotikus rajzaiból élt. Munkái közül néhányat a New York-i Modern Művészetek Múzeuma is őriz, ám hazájában nehezen fogadták el tehetségét. Ez nem is csoda, hisz 1971-ig Finnországban a homoszexualitás bűncselekménynek számított.

Tom of Finland rajzai elsőként mutatták be, hogy lehet egy meleg férfi egyszerre magabiztos, büszke és férfias, de műveiben mindvégig megjelent a skandináv életvitel, a szaunák világa és a természet. De rajzaival olyan közismert és népszerű embereket is inspirált mint Jean Paul Gaultier vagy Freddie Mercury.

Touko Laaksonen alkotói korszakának utolsó időszakában rajzai mind sötétebbek lettek, az AIDS megjelenésével pedig úgy érezte, munkásságával számos fiatalt hajszolt a „bűnbe”, a felelőtlenségbe. Ezekre a képekre jellemző, hogy szereplői óvszert viselnek.

Háttér

A film az 50-es évek Finnországában játszódik, amikor Touko Tom-má vált. Ebben az időben a melegeket üldözték Finnországban, nevüket nyilvánosságra hozták az újságok, rendőrségi razziák és letartoztatások is voltak. Ezért, és a szégyen miatt sokan az öngyilkosságba menekültek. A film egyik nem titkolt célja ezzel a múlttal való szembenézés.

Touko nagyon izgalmas karakter, egyszerre volt háborús hős, zongorista, zeneszerző, elismert művész, és kifinomult egyéniség. Mindemellett a nők szemében híres agglegény.

A TOM egy nem hivatalos életrajzi film lesz, melyben a „Boogie Nights” és a „Zongorista” találkozik.

A Tom of Finland Foundation (a hagyaték kezelő szervezet) nem vesz részt ebben a projektben. Viszont felkeresték a film készítői Touko közeli barátait a forgatókönyv írása közben, annak érdekében, hogy a lehető leghitelesebb képet mutathassanak be róla. Barátai látva a az eddig elkészült anyagokat úgy fogalmaztak: tetszett volna neki a történet, a stílus, és jót nevetett volna rajta miközben olvassa.

Touko Laaksosen (1920-1991) vagyis „Tom of Finland” immár 22 éve nincs közöttünk, ám művei ma is nagy hatással vannak ránk. 2011-ben a Finn Turku városa is tisztelgett nagysága előtt, Európai kulturális fővárosaként.

Ha a film elkészüléséhez te is hozzájárulnál, az Indiegogo oldalán megteheted.

WOOFdate

WOOFSKN | Maci Viselet

Medve ruházat, macis cuccok! Egyedi, máshol nem kapható macis pólók, trikók, pulóverek, uszónadrágok és sapkák. Divatos kiegészítők maciktól maciknak kizárólag a woofskn.com oldalon.

Legyél az első aki hozzászól

Vélemény, hozzászólás?